Μαυρισμα: ενα trend απ’ τα παλια

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει όλες μας θα επιδιώξουμε για μια ακόμα χρονιά να πετύχουμε το τέλειο μαύρισμα. Εδώ και δεκαετίες , άλλωστε, η μαυρισμένη επιδερμίδα βρίσκεται μονίμως στη μόδα, παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών για τους κινδύνους που η ηλιοθεραπεία κρύβει για την υγεία μας.

Aφήνοντας το κομμάτι των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της απόκτησης έντονου μαυρίσματος για μελλοντικό μας άρθρο, ας δούμε σήμερα πώς αυτό το trend, που δε λέει να φύγει από τη μόδα, ήρθε κάποτε στο προσκήνιο.

Παίρνοντας τα πράγματα από πολύ παλιά, αξιοσημείωτο είναι ποσό διαφορετικά ήταν όλα στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα η λευκή επιδερμίδα στη γυναίκα ήταν δείγμα κάλλους, ενώ η ηλιοκαμένη όψη ήταν χαρακτηριστικό των εργατών που δούλευαν ολημερίς στα χωράφια, κάτω από τον καυτό ήλιο. Απαραίτητο καλλυντικό της εποχής για κάθε γυναίκα ήταν το ψιμύθιο, ένα είδος πούδρας σε πολύ λευκή απόχρωση που έκανε το πρόσωπο να μοιάζει κατάλευκο και αποτελούσε τη βάση του μακιγιάζ που ολοκληρωνόταν με έντονο χρώμα στα ζυγωματικά και στα χείλη, στα χρώματα του κόκκινου. Το ψιμύθιο μάλιστα περιείχε γύψο και ήταν ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, κάτι που όμως δεν περιόριζε τη χρήση του. Παράδειγμα του ποσό σημαντική ήταν η λευκή επιδερμίδα για την ομορφιά μας γυναίκας αποτελεί γνωστός χαρακτηρισμός της ωραίας Ελένης, η οποία και αναφερόταν ως ‘λευκή ως χιών‘, δηλαδή λευκή σαν χιόνι.

Αργότερα, την περίοδο του Μεσαίωνα, η λευκή επιδερμίδα συνέχισε να αποτελεί δείγμα ομορφιάς, ενώ ταυτόχρονα υποδήλωνε και ευγενική καταγωγή. Οι αριστοκράτες της εποχής, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο, είχαν σαφέστατα λευκότερο δέρμα από αυτό των απλών ανθρώπων, κάτι που μάλιστα έκανε τις φλέβες τους ευδιάκριτες σε κάποια σημεία του σώματος τους, όπως οι καρποί. Αυτό τους έδωσε και τον χαρακτηρισμό ‘γαλαζοαιματοι‘, αφού ο λαός πίστευε ότι το αίμα που έρεε στις εμφανώς μπλε φλέβες τους ήταν και αυτό…μπλε!

Για πολλά χρόνια ακόμα η λευκή επιδερμίδα συνέχισε να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας όμορφης γυναίκας μέχρι τη στιγμή που η θρυλική  Coco Chanel ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω! Και όλα αυτά μάλλον άθελα της!

Η γυναίκα που έγινε συνώνυμο της μόδας έφερε στο προσκήνιο το μαύρισμα όταν η ίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Μεσόγειο των 20s, απέκτησε σκούρα επιδερμίδα, μη μπορώντας συνεχώς να αποφεύγει τον ήλιο κατά τη διάρκεια της πολυήμερης κρουαζιέρας της. Στην επιστροφή της στο Παρίσι, όλοι λάτρεψαν το νέο look που πίστευαν ότι η ίδια επί τούτου λάνσαρε και το απόλυτο trend έγινε γεγονός!

Αυτό το περιστατικό έδειξε μάλιστα να δένει απόλυτα με τη νέα πραγματικότητα που η βιομηχανική επανάσταση είχε ήδη φέρει στην καθημερινότητα, όπου πλέον οι εργάτες δεν καίγονταν κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά βρίσκονταν κλεισμένοι σε τεράστια εργοστάσια, από το πρωί ως το βράδυ, με τις ακτίνες του ηλίου να τους βλέπουν μόνο όταν δε δούλευαν.

Έτσι, το μαυρισμένο δέρμα πλέον δεν υποδήλωνε τον εργάτη, αλλά αντίθετα, αυτόν που είχε τη δυνατότητα να κάνει διακοπές και να απολαύσει τον ήλιο. Έτσι, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα υιοθέτησαν τη συνήθεια της ηλιοθεραπείας, που σιγά σιγά εξαπλώθηκε και στον απλό κόσμο.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για το λεγόμενο δυτικό κόσμο, αφού άλλου τα πράγματα συνεχίζουν να είναι διαφορετικά. Στην Ινδία για παράδειγμα, όπου η απόχρωση της επιδερμίδας είναι αρκετούς τόνους πιο σκούρα από τη δίκη μας, το ανοιχτόχρωμο δέρμα αποτελεί στοιχείο εξαιρετικής ομορφιάς για τις γυναίκες. Αυτό κάνει τις Ινδές να χρησιμοποιούν μακιγιάζ σε ανοιχτούς τόνους ή ακόμα και να καταφεύγουν στη χρήση επικίνδυνων για την υγεία λευκαντικών σαπουνιών και λοσιόν, η χρήση των οποίων είναι επίσης εκτεταμένη στη αφρικανική ήπειρο. Το λευκό δέρμα προβάλλεται εντόνως στις ταινίες Bollywood και πολλοί κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει τις Ινδές σταρ ότι αποτελούν λάθος πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια, με το να πλασάρουν ένα τεχνητά λευκό και αφύσικο δέρμα.

Στην Ιαπωνία από την άλλη, οι γυναίκες από τη φύση τους είναι λευκές, αγαπούν πολύ το άσπρο του δέρματος τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το προστατέψουν. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και πάντα τις ηλιόλουστες μέρες θα τις δούμε να κυκλοφορούν με καπέλα, ομπρέλες για τον  ήλιο και μακρυμάνικα ρούχα, έτσι ώστε ο ήλιος να μην αλλοιώσει το χρώμα της κατάλευκης επιδερμίδας τους. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο που ένας λαός σέβεται τη φύση του και δεν προσπαθεί να αλλάξει αυτό που αυτή του έδωσε!

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα σε αλλά μέρη του πλανήτη, στη γωνία του κόσμου που εμείς ζούμε, το μαύρισμα, καλώς η κακώς,συνεχίζει να αποτελεί το απόλυτο trend κάθε καλοκαίρι. Εμείς θα ακολουθήσουμε τη μόδα τυφλά ή μήπως όχι?

Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ηλιοθεραπείας σε επόμενο άρθρο!

MORE THAN BEAUTY

You may also like

Αφήστε το σχόλιο σας!